top of page
Search
  • Writer's pictureORNITOLOSKI LABORATORIJ

40 kućica za ptice za osnovnu školu "Stjepana Basarićeka " članicu UNESC-a

Updated: Apr 2, 2019

Povodom projekta četrdeset kućica za osnovnu školu "Stjepana Basaričeka" članicu UNESC-a, na dan životinja, u suradnji s udrugom "Zlatna doba" i udrugom "Key", udruga "Ornitološki laboratorij" ostvarila je planirani projekt i održala četverosatnu radionicu s postavljanjem kućica za ptice u krugu škole. Ovo je bio i ujedno največi projekt u zagrebačkoj županiji ovog tipa.


Bile su održane dvije dvosatne radionice za 1. i 2. razrede te 3. i 5. slijedeća dva sata. Sve ukupno oko 160 učenika sudjelovalo je interaktivno u radionicama u kojima su u prvom teoretskom satu radionice, mogli naučiti nešto više o pticama njihovog kraja, gniježđenju, prehrani i zaštiti mladih pronađenih ptica ispalih iz gnijezda. Drugi sat je bio posvećen terenskoj nastavi i postavljanju kućica za ptice u krugu škole, u kojoj su sudjelovali zajednički članovi DZPPP "Ornitološki laboratorij" i Centra za zaštitu životinja i prirode "Key"


Kućice su numerirane te će članovi"Ornitološkog laboratorija" voditi monitoring i prikupljati statističke podatke o naseljavanju ptica, vrstama, broju mladih. Obavljati će i jesensko čišćenje podloga u kućicama, koje je prevencija od nametnika poput tekuta, grinja i sličnih parazita koje se hrane krvi ptica i izazivaju rane na koži domaćina.


Izrađene su tri skupine kućica za ptice, za ptice srednje veličine poput čvorka, djetlića i njima srodnim vrstama, za manje pjevice dupljašice poput sjenica, puzavaca i muharica i posljednja skupina je za ptice koje se gnijezde u kućicama poluotvorenog tipa kao što su crvendaći, pastirice, crvenrepke i palčići. sve kućice su postavljene na ekološki prihvatljiv način, inovativnom tehnikom gumenih napata koje se ne urezuju u koru i ne štete rastu stabla. Suradnje DZPPP " Ornitološki laboratorij" sa udrugama koje ulažu napore na području zaštite životinja i dalje će se nastaviti, a projekata svakako ne nedostaje.






bottom of page